Hogyan ismerhető fel a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy betegségben szenvedők tudják azt, hogy milyen egy teherrel együtt élni. A mindennapos gyógyszeres kezelést pedig nem szabad abbahagyni. A pajzsmirigy alulműködés kezelést igényel minden szempontból. A pajzsmirigy minden szervre hatással van, így ha elváltozás történik, akkor az sok mindenre kihat. A pajzsmirigy alulműködés a jódhiány, illetve gyulladás következtében alakulhat ki.

Ez egy autoimmun betegségnek tulajdonítható, mivel ellenanyagot termel a saját szervezete a pajzsmirigy hormonokkal szemben. A pajzsmirigy hormonok hatással vannak az anyagcsere működésére. Ha pajzsmirigy alulműködés lép fel, akkor az anyagcsere folyamatok leállnak, ez vezet a súlygyarapodáshoz.

Ez a betegség veleszületett is lehet, vagy valaminek a hatására alakul ki. Nagyon fontos a genetikai öröklődés esetében, hogy még idejében derüljön ki az alulműködés, mert kihat az idegrendszer fejlődésére is, és károsodást okozhat a megkésett hormonpótlás. Az időbeni felismerés már csecsemőkorban nagyon fontos!

Print Friendly, PDF & Email