Az A típusú tüdőgyulladás ritkán jár lázzal

A tüdőgyulladás súlyos légúti megbetegedés, amelynek kórokozója lehet baktérium, vírus vagy gomba. A láz nélküli tüdőgyulladás kezelése és szövődményei mindenki számára ismertek kell legyenek, hiszen a tüdőgyulladás súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet.

Az A típusú tüdőgyulladás nem jár magas lázzal, legfeljebb csak hőemelkedéssel. A jellemző tünete a köhögés. A közösségbe járó gyermekeknél ez az egyik leggyakoribb tüdőgyulladás fajta. A láz hiányában a szülő nem is gyanakodna tüdőgyulladásra, a tünetei nem a megszokott módon jelentkeznek, ezért rendkívül veszélyesnek mondható. Az A típusú tüdőgyulladás kezelése antibiotikum alkalmazását követeli meg, azonban kórházi beutalás nem szükséges, a megfelelő gyógyszer adagolása mellett otthoni körülmények között is gyógyítható.

Az ágynyugalom nagyon fontos, és a megnövekedett folyadékszükséglet kielégítése, a váladékoldás egyaránt. A tüdőgyulladás szövődményei a nem megfelelő ideig alkalmazott kezelés miatt alakulhatnak ki, ezért mindenképpen tanácsos betartani az orvos javaslatait.