Csökkenthetjük a fogunk barázdáltságát

Egy nagyon egyszerű eljárásról van szó, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A barázdazárás csökkentheti a fogszuvasodást, felnőtt korban is ajánlott. Érdemes gyerekkorban elvégezni, mert van, akinek a genetikája miatt nagyon könnyen tönkremehetnek a fogai és már 20 éves kora előtt elkezdhetnek tönkremenni a fogai. A fogakon apró barázdák találhatóak, amelyeknek java része szabad szemmel nem látható.

Ezekben a mélyedésekben kényelmesen megtelepednek a baktériumok, amik idővel elkezdik roncsolni a fogzománcot, ami szép lassan fogszuvasodáshoz fog vezetni. Ennek a folyamatnak a lefolyását, az is befolyásolja, hogy milyenek a fogápolási szokásaink. Nem elég az óvodában és az iskolában tanítgatni a gyerekeket, hogy miként és milyen gyakran mossanak fogat, hogy miként használják a fogselymet és a szájvizet, hanem a legnagyobb felelősség a szülőket terheli e tekintetben.

Hogyha a gyerekek azt látják, hogy apa és anya akkor mos fogat, amikor éppen eszébe jut, akkor nagy a valószínűsége, hogy ő is így fog cselekedni. Példamutató magatartással könnyen elérhető az, hogy gyermekeinkben rögződjenek ezek a higiéniai szokások és be fogják látni ennek a fontosságát. Hogyha első alkalommal, akkor visszük el a fogorvoshoz, amikor már ki kell húzni a fogát, akkor biztosan nem marad túl jó élményekkel a fogorvosi rendelővel kapcsolatban, de a barázdazárás teljesen fájdalommentes és így minimálisra lehet csökkenteni a fogszuvasodás esélyét.

Ez nem azt jelenti, hogy hanyagolni kéne a fogmosást, mert aki hajlamos rá, annak ezután is számolnia kell azzal, hogy romolhat a fogai állapota. Nem árt félévente visszajárni ellenőrzésre, mert így könnyen kiszűrhető a még kialakulóban lévő probléma. Felnőtt korban ugyanúgy ajánlott ezeknek a beavatkozásoknak az elvégzése. Nem késő sem a barázdazárásnak, sem a fogszabályzásnak, hiszen a szép mosolyt, mindenki megérdemli, legyen az idős vagy fiatal. A barázdazárás nem fáj, és viszonylag olcsó a többi beavatkozáshoz képest, mert 15000 Forint alatt kivitelezhető.