Honnan ered a budafoki pezsgő?

Az emberi leleményesség határtalan. Rengeteg mindent köszönhetünk a kreativitásnak, ami manapság megkönnyíti vagy élvezetessé teszi az életünket. Ezen csodák közé sorolható bátran a budafoki pezsgő, ugyanis a minőségi borból gyöngyöző italt készítettek. Mindenki tudja, hogy a legelső hasonló folyadékokat Champagne-ban készítették el és innen ered annak az angol neve.

Persze rengeteg történet kering, hogy mégis miként jött létre ez a frissítő nedű, ezért nem lehet konkrétan megállapítani az eredetét. Azt állítják, hogy Dom Pérignon volt az a szerzetes, aki lényegében véve feltalálta az eljárást. Hazánkban a budafoki pezsgőt Törley József nevéhez kötjük, aki még a 19. században vett telket Budafokon.

Ezáltal a külföldön népszerűségnek örvendő ital már hazánkban is elérhetővé vált. Azonban visszatérve a híres szerzetesre, ő volt az első, aki parafából készült dugót használt, hogy a széndioxid még véletlenül se távozzon a palackból. Persze manapság a budafoki pezsgőnél is ezt alkalmazzák. Igazán szerencsés, hogy az említett emberek képesek voltak újat alkotni.