Új Jobbra tarts! tábla jelenik meg a kettőnél több sávos autópályákon

A Magyar Közúti Nonprofit Zrt arra törekszik, hogy megszüntesse a kettőnél több sávval rendelkező utakon kialakuló dugót. Ennek érdekében új táblák felszerelésébe kezdtek, amely a jobbra tartás fontosságára hívja fel az autóvezetők figyelmét.

A Jobbra tarts! tábla szerint a külső, jobb oldali sávba kell haladni, így csökkenteni lehet a kialakulóban lévő torlódásokat. Sokan a középső és a belső sávokat használják, ahol igazán nehezen lehet haladni, ha csúcsforgalom van.

Az új szabályozásnak köszönhetően csökkenteni lehet az autópálya forgalomáteresztő képességét. Kevesebb balesetet is várnak a Jobbra tarts! tábla használatától a szakértők. A tábla mellett tájékoztató táblákkal is találkozhatnak a sofőrök. Előzésnél is jobb, ha a külső sávot használják.

Ugyanez a szabály vonatkozik a motorosokra is. A KRESZ szabályok között találkozhatunk a Jobbra tarts! táblával, csak eddig nem igazán volt használatban. A rendőrség fokozott ellenőrzést tartanak az érintett útszakaszokon. Ha szabálytalansággal találkoznak, akkor annak megfelelően járnak el.